KO'TUHADAN KUMA TOMPINAI NGAWI

Blog ini adalah tempat perkongsian maklumat dan pendapat dari semua keluarga dekat atau jauh, kawan-kawan dan sesiapa sahaja. Penulis akan cuba menjadikan blog ini sebagai One Stop Information Center di mana segala sumber maklumat yang asas dan penting akan diletakkan dalam bentuk web link. Oleh yang demikian jika ada sesiapa yang ingin mencadangkan laman web atau blog yang berguna, bermanafaat dan bermaklumat silalah memberikan address web atau blog itu kepada penulis sama ada melalui email atau just taip pada ruangan chat pada blog ini. Cadangn dan juga kritikan membina juga amatlah dialu-alukan.

SELAMAT MELAYARI BLOG INI

You Are Visitor Number

hit counter scince july 2007

M.I.N.I B.U.L.E.T.I.N

....Selamat Datang........ Enjoy Reading..


Sila Daftarkan Diri Anda Disini Sebagai Kenangan dan Rujukan

My Redeemer Lives By Nicole Mullen

Monday, November 19, 2007

Samsons - Luluh

Saat terindah saat bersamamu,
Begitu lelapnya aku pun terbuai,
Sebenarnya aku telah berharap,
Ku kan memiliki dirimu selamanya,

Segenap hatiku luluh dan tak,
Mengiringi dukaku dan kehilangan dirimu,
Sungguh ku tak mampu tuk mereda,
Kepedihan hatiku untuk merelakan kepergianmu,

Ingin ku yakini cinta takkan berakhir,
Namun takdir menuliskan kita harus berakhir,

Segenap hatiku luluh dan tak,
Mengiringi dukaku dan kehilangan dirimu,
Sungguh ku tak mampu tuk mereda,
Kepedihan hatiku untuk merelakan kepergianmu,

Tak sanggup ku merelakan mu,

Segenap hatiku luluh dan tak,
Mengiringi dukaku dan kehilangan dirimu,
Sungguh ku tak mampu tuk mereda,
Kepedihan hatiku untuk merelakan kepergianmu

Bila Terasa Rindu

Dafi Akademi Fantasia 5

Apa agaknya khabarmu di sana?
Di sini ku sedang dibelenggu rindu
Beginikah rasa seksa perpisahan
Sungguh anehnya hidup berasingan

Hati terasa bagai tertinggal di situ
Meskipun tubuh dah jauh beribu batu
Sesaat seperti tahun lamanya
Semasa kau tiada
Apa yang terdaya…

Bila terasa rindu ku sebut namamu
Dengan harapan kau akan muncul dalam tidur
Bila terasa rindu ku bayang wajahmu dalam angan
Dan barulah ku terasa bagai disembuh

Jauh sekali hidup di sini berbeza
Beribu kali lagi ku selesa di sana
Tak sabar menantikan detik kepulangan
Namun hingga itu
Apa yang termampu…

Bila terasa rindu ku sebut namamu
Dengan harapan kau akan muncul dalam tidur
Bila terasa rindu ku bayang wajahmu dalam angan
Dan barulah ku terasa bagai disembuh

Terlintas di fikiran untuk meminggirkan saja
Semua pencarian di sini
Tetapi ini sebahagian dari pengorbanan
Bekalan andainya hari sukar mencabar

Thursday, October 4, 2007

Bapa Mama

Beginilah keadaan bapa dan mama yg sudah dimakan usia masa. Bapa yang berusia 62thn dan mama 58th (rasa2nya) masih kelihatan kuat dan bertenaga. Pada usia sebegini kebiasaannya org sudah memilih untuk bersara dan berehat, tetapi bagi mereka, selagi anak2 masih ada yg bersekolah selagi tu tanggungjawap untuk membelanjakan mereka terletak di bahu mereka. Mama misalnya walaupun tidak sehat (tekanan darah tidak menentu) tidak juga dia dapat menahan atau menghindar diri dari lumpur dan panahan terik mentari... "tidak senang rasanya melihat rumput yg melambai-lambai di antara padi2 mula berbunga..." ulas mama. Bapa pula selain ke bendang dia berusaha juga mendapatkan projek kecil2an untuk menambah pendapatan keluarga. Saya sebenarnya sangat kagum denganya kerana saya rasa inilah cita-citanya dari dulu lagi iaitu memiliki lesen kontrakor sendiri dan melaksanakan projek yang diberi dengan sebaik-baiknya. Dan sesuatu yang sangat kami sebagai anak2 kagumi tentang bapa ialah sifatnya yang sentiasa tenang dan sgt sabar dalam apa jua keadaan. Saya sendiri sudah banyak kali menyakiti (tidak termasuk zaman kanak2 ah....masa tu klu buat silap kompom berbilar betis) malah memberi malu pada bapa dan mama...tetapi tidak pernah sekali pun mereka mengeluarkan kata2 sumpahan atau herdikan....malah dengan penuh kesabaran mencari penyelasaian. Dan saat ini hati berbisik....apakah yg boleh ku lakukan tuk membahagaikan mereka kerana untuk membalas hatibudi mereka sudah tentu tiada apa yang dapat sya lakukan...jadi apa yg harus sya lakukan?..... Pertanyaan ini juga untuk kakak, abang2 dan adik2 sekalian... Apa yang kita boleh lakukan untuk membahagiakan mereka selagi berpeluang? Selagi masih boleh kita bersua muka dan berbalas bicara dengan mereka? ....





Sunday, September 16, 2007

Gambar masa di HUKM

Lebih kurang jam 10 am, 14hb Sept 2007, Jumaat, saya dibawa ke Bilik Pembedahan untuk menjalani Laparoscopic Appendicectomy akibat acute appendicitis (jangkitan kuman pada apendix). Saya hanya sedar kira2 jam 2.50pm dan kemudiannya dibawa balik ke wad 1 di mana sya ditempatkan sejak kemarin. Gambar ini diambil selepas sya baru keluar dari dewan bedah. Sya ma Jelimik Sawatan

Dalam senyuman ini sebenarnya tersembunyi kesakitan yg tidak terkata...... apapun tetap bersyukur dan Puji Tuhan kerana segalanya berjalan dengan lancar.. Sya teringat akan kata2 Ayub dalam Ayub 2:10 " Apakah kita mahu menerima yang baik dari Allah, tetapi tidak mahu menerima yang buruk?"

Tekanan darah di perikasa dari masa ke semasa... pada masa ini bacaan darah adalah 129/74...

Kawan2 dan adik2 yg datang melawat pada hari Sabtu. Dari kiri (Miller, Kuku, sya, Kdo, Sharil (rakan setugas) dan kameraman jerry). Thanks for comming, your support mean so much to me..

Peace to all of you..

How Can I Not Love You - by Joy Enriquez

Cannot touch, cannot hold, cannot be together
Cannot love, cannot kiss, cannot love each other
Must be strong and we must let go
Cannot say what our hearts must know

Chorus:
How can I not love you
What do I tell my heart
When do I not want you here in my arms
How does one walks away
From all of the memories
How do I not miss you when you are gone

Cannot dream, cannot share sweet and tender moments
Cannot feel how we feel, must pretend its over
Must be brave and we must go on, must not say
What weve known all along

Chorus:
How can I not love you
What do I tell my heart
When do I not want you here in my arms
How does one walks away
From all of the memories
How do I not miss you when you are gone

How can I not love you

Bridge:
Must be brave and we must be strong
Cannot say what weve known all along

Chorus:
How can I not love you
What do I tell my heart
When do I not want you here in my arms
How does one walks away
From all of the memories
How do I not miss you when you are gone

How can I not love you
When you are gone

Saturday, September 8, 2007

Gemuruh – Faizal Tahir

Bila bertalu rentak di kalbu
Hasrat yang tersirat semakin ku buru
Bila bergema laungan gempita
Harapan bernyala nadiku berganda

Gemuruh jiwa semangat membara
Dari puncak ingin ke angkasa
Berkalungkan bintang berkelipan
Menyerlah jauh dari yang biasa

Bila bertalu rentak di kalbu
Hasrat yang tersirat semakin ku buru
Bila bergema laungan gempita
Harapan bernyala nadiku berganda

Gemuruh jiwa semangat membara
Dari puncak ingin ke angkasa
Berkalungkan bintang berkelipan
Menyerlah jauh dari yang biasa

Ungkapan ini bukan sekadar bermimpi
Segalanya pastikan terbukti nanti

Ulang :
Gemuruh jiwa semangat membara
Dari puncak ingin ke angkasa
Berkalungkan bintang berkelipan
Menyerlah jauh dari yang biasa

Friday, September 7, 2007

My New Addicted

Saya tidak tahu bila keadaan ini bermula tetapi baru2 ini keadaan ini bertambah extrem apabila sepanjang masa sya asyik memikirkan perkara ini. Dari office hingga la ke rumah dan dari semua perbualan dengan kawan2 sya pasti memikirkan atau menselitkan perkara ini.....sya bertanya-tanya pada diri sendiri adakah sya telah ketagih atau ini cuma suam2 kuku ja or hangat2 tahi ayam... Tetapi setelah difikirkan dengan teliti saya yakin inilah hobi baru saya dan hobi ini adalah 'Taking Picture'.

Hobi ini sebenarnya telah lama terpendam dalam diri cuma dulu2 saya tidak mampu untuk merealisasikannya...maklumlah mesti ada kamera sendiri dan kamera tu pula bukan yg jenis biasa 'shot & take' tapi yg SLR 'aim, shot & take' maksudnya yg manual focus la. Baru2 ni sya dicover satu site yg sangat merangsang hobi terpendam sya ni iaitu www.trekeart.com. Site ini adalah site yg menghimpunkan gambar2 yg diambil dari seluruh dunia oleh jurugambar2 dari seluruh dunia. Apa yg sangat menarik adalah bagimana mereka merakamkan gambar tersebut dan memberi penerangan tentang setiap gambar yang diambil. Saya sangat teruja apabila melihat objek yang biasa kita lihat tetapi bila di rakamkan dalam bentuk gambar objek tersebut seperti 'bernyawa' yang cuba menyampaikan sesuatu messege tertentu.

Saya sangat teruja melihat gambar tersebut sehinggakan sya ingin menjadi sebahagian dari komuniti itu. Lalu sya mencari-cari site yg boleh memberi bimbingan tentang harga dan dan jenis kamera yg sesuai dengan kemampuan sya. Lalu sya menemui site ni shashinki.com. Di samping tu sya gak membaca review org ramai tentang model yg sya consider mo beli yg terdapat di dcresource.pricegrabber.com. Site2 ni banyak membantu sya dlm memilih model kamera yg mana harus sya pilih. Akhirnya saya memilih antara dua model ni Nikon D40 dgn Pentax K100D yg mana kedua-duanya berharga RM2150.00. Masing2 mempunyai kelebihan contohnya Nikon D40 menghasilkan kualiti gambar yg lebih baik dan cepat apabila gambar yg diambil adalah di tempat yg kurang pencahayaan berbanding Pentax K100D. Tetapi Pentax K100D mempunyai anti-shaking yg mana sangat penting bagi amature mcm sya. So rasanya sya kena testing juga kedua2 kamera ni baru boleh buat keputusan mana model yg terbaik tuk sya.

Pa2 pun harap2 hobi sya ni tidak bersifat sementara saja dan klau boleh sya juga mau pergi ke merata tempat tuk merakamkan saat2 yang indah dan tidak terduga. Di samping itu mugkin sya boleh menyumbangkan sesuatu kepada masyarakat setempat khususnya dan dunia amnya dengan gambar2 yg bakal dirakam oleh sya sendiri. Tidak sabar rasanya untuk merasai pengalaman itu.... Tetapi apa2 pun masih banyak perkara yg harus sya pertimbangkan sebelum mengambil keputusan tuk memiliki sebuah kamera SLR ni.

Wednesday, September 5, 2007

The Good Husband...

Jack wakes up with a huge hangover after attending his company's Christmas Party. Jack is not normally a drinker, but the drinks didn't taste like alcohol at all. He didn't even remember how he got home from the party.

As bad as he was feeling, he wondered if he did something wrong. Jack had to force himself to open his eyes, and the first thing he sees is a couple of aspirins next to a glass of water on the side table. And, next to them, a single red rose! Jack sits up and sees his clothing in front of him, all clean and pressed. He looks around the room and sees that it is in perfect order, spotlessly clean. So is the rest of the house. He takes the aspirins,cringes when he sees a huge black eye staring back at him in the bathroom mirror. Then he notices a note hanging on the corner of the mirror written in red with little hearts on it and a kiss mark from his wife in lipstick: "Honey, breakfast is on the stove, I left early to get groceries to make you your favorite dinner tonight. I love you, darling! Love, Jillian"

He stumbles to the kitchen and sure enough, there is hot breakfast,steaming hot coffee and the morning newspaper. His son is also at the table, eating.

Jack asks, "Son...what happened last night?"
"Well, you came home after 3 A.M., drunk and out of your mind. You fell over the coffee table and broke it, and then you puked in the hallway,and got that black eye when you ran into the door.

Confused, he asked his son, "So, why is everything in such perfect order and so clean? I have a rose, and breakfast is on the table waiting for me??"

His son replies, "Oh THAT!... Mom dragged you to the bedroom, and when she tried to take your pants off, you screamed, "Leave me alone, I'm married!!"


Broken Coffee Table $239.99
Hot Breakfast $4.20
Two Aspirins $1.38
Saying the right thing, at the right time...... PRICELESS!!!

True love

This is what True Love is all about:

It was a busy morning, approximately 8:30 a.m., when an elderly gentleman in his 80's, arrived to have stitches removed from his thumb. He stated that he was in a hurry as he had an appointment at 9:00 am.

I took his vital signs and had him take a seat, knowing it would be over an hour before someone would to able to see him. I saw him look at his watch and decided, since I was not busy with another patient, I would evaluate his wound.

On exam, it was well healed, so I talked to one of the doctors, got the needed supplies to remove his sutures and redress his wound.

While taking care of his wound, we began to engage in conversation. I asked him if he had another doctor's appointment this morning, as he was in such a hurry. The gentleman told me no, that he needed to go to the nursing home to eat breakfast with his wife.

I then inquired as to her health. He told me that she had been there for a while and that she was a victim of Alzheimer' s Disease .

As we talked, I asked if she would be upset if he was a bit late. He replied that she no longer knew who he was, that she had not recognized him in five years now.

I was surprised, and asked him, "And you still go every morning, even though she doesn't know who you are? "

He smiled as he patted my hand and said, " She doesn't know me, but I still know who she is." I had to hold back tears as he left, I had goose bumps on my arm, and thought, "That is the kind of love I want in my life."

True love is neither physical, nor romantic. True love is an acceptance of all that is, has been, will be, and will not be.

HOW HAPPY IS LIFE WITHOUT A GIRLFRIEND ;-)

1. You can stare at any Girl.......

2. You don't have to spend money on her.

3. You won't get boring result in ur board papers.

4. No girlfriend, no emotional blackmailing.

5. If u don't have a girlfriend, she can't dump u.

6. Having a girlfriend is hot, not having a girlfriend is automatically cool, and every one loves to be a cool guy.

7. This can be more to life than just waiting for the bloody phone to ring.

8. You won't have to tolerate someone else defining, "right" and "wrong" for u.

9. Girlfriend can get so possessive that you can't do anything according ur wishes anymore.

10. You can buy gifts for mom, dad, sis or grandpa instead of a girlfriend and have a happier family life.

11. You won't have to waste paper writing love letters. No more endless waiting for ur date to arrive at some weird shop place.

12. You can have more friends, as u will have more time for them.

13. You wont have to see boring love stories instead of sports.

14. You wont have to tell lie to anybody and, therefore, u'll sin less.

15. You can have good night's sleep-no need to dream about her.

16. You wont have to fight over having a 'special' friend with ur folks.

17. No nonstop nonsense.

18. You wont have drown in the pool of her tears.

19. No tension.

20. You can be "urself"

21. You wont have to hide your telephone bills.....

Tuesday, September 4, 2007

KINDNESS Pays !

One day, a poor boy who was selling goods from door to door to pay hisway through school, found he had only one thin dime left, and he was hungry. He decided he would ask for a meal at the next house. However, he lost his nerve when a lovely young woman opened the door. Instead of a meal he asked for a drink of water. She thought he looked hungry so brought him a large glass of milk. He drank it slowly, and then asked, "How much do I owe you?" "You don't owe me anything," she replied "Mother has taught us neverto accept payment for a kindness." He said... "Then I thank you from my heart."

As Howard Kelly left that house, he not only felt; strongerphysically, but his faith in God and man was strong also. He had beenready to give up and quit.

Years later that young woman became critically ill. The local doctors were baffled. They finally sent her to the big city, where they calledin specialists to study her rare disease. Dr. Howard Kelly was calledin for the consultation. When he heard the name of the town she came from, a strange light filled his eyes.

Immediately he rose and went down the hall of the hospital to her room. Dressed in his doctor's gown he went in to see her. He recognized her at once. He went back to the consultation room determined to do his best to save her life. From that day he gave special attention to the case. After a long struggle, the battle was won. Dr. Kelly requested the business office to pass the final bill to him for approval. He looked at it, then wrote something on the edge and the bill was sent to herroom. She feared to open it, for she was sure it would take the rest of her life to pay for it all.

Finally, she looked, and something caught ; her attention on the side as She read these words....."Paid in full with one glass of milk." (Signed) Dr. Howard Kelly.

Tears of joy flooded her eyes as her happy heart prayed: "Thank You, GOD, that Your love has spread abroad through human hearts and hands."

Monday, August 27, 2007

Mutiara Hati...

Hari ni sya terima gambar dari insan yang sya rindui. Dan bila saja sya terpandang wajah mereka hampir tertumpah bebola air dari kelopak mata ini....'wah c dx cute sekali dengan baju Adventure nya....senyuman yg tidak pernah hilang setiap kali memandang kamera.... oh... dia kelihatan muda dan..... manis skali....' itulah antara perkataan hati saya takala melihat gambar2 mereka.... Sayang sekali saya tidak dapat berpeluang melihat dan bersama2 denga mereka takala program Camp pertama yg c dx ikuti. Mama dia cakap c dx itu sangat excaited mo ikut tu camp pa lagi setelah dia sendiri ada uniform. Dan dia paling suka ikut acara drill.... Tidak sangka pula dia minat dengan acara sedemikian...dan hati ni tersenyum kerana situasi ini mengingatkan saya di suatu masa dulu ketika saya juga sekecil dia...




Bila melihat gambar ni..... sya sangat bersyukur pd Tuhan kerana Dia telah menghantar 'malaikat2' untuk memberikan kecerian dan warna dalam kehidupan c dx.












Terima kasih kerana Tuhan telah menganugerahkan teman hidup yang bukan saja manis dan cantik tetapi juga yang sangat memahami. Terima kasih di atas pengorbanan yang sangat besar kerana menjaga dan membesarkan kedua-dua putra kita dengan sangat baik. Hanya satu perkara yang dapat saya lakukan untuk kebahagian dia.....berdoa agar Tuhan dapat memberikan sya kasih kebijaksanaan dan agar saya tahu bagaimana untuk membahagiakan dia.

Terima Kasih kerana sudi bersama saya.........

When a Kid ask Jesus

A kid asked Jesus: how much do u love me?
Jesus replied: I love you this much and he stretched his arms to the cross and died for us.The
kid asked Jesus: why are here so many wounds on your body?
Jesus replied: These wounds show my love to you...
kid asked Jesus: why were you come to earth and sacrifice for us?
Jesus replied: Because of you... I came,I gave my life,so that you will have my eternal life...
kid asked Jesus:What should I do to pay the debt I owed to you?
Jesus replied:My son,this is not a debt,but a gift from me to you...
kid asked Jesus:How can I receive your gift?
Jesus replied:Trust me...and receive me in our life....
kid asked Jesus:What can I do for you,LORD?
Jesus replied:Just one thing....tell the world I love them..

Thursday, August 23, 2007

Sembuh....

Hari ni selepas balik dari kerja dan sedang melihat-lihat fs kalau2 ada msg baru....tiba2 sya teringat untuk menghubungi seseorang yg sejak beberapa hari lalu lupa untuk sya hubungi.... lantas sambil membaca email kwn2 sya mencapai hp dan menghubungi kawan dan juga merupakan kazen sya ni.... selang beberapa saat tetiba berkumandang lagu dari kumpulan Samson....baru naik siok dengar lagu tu...tetiba kedengaran suara yg nyaring, kuat dan sambil ketawa kecil...(adui sakit telinga ku.. getus hati berkata.Ku cuba lihat sama ada laudspeaker activated or tak..heran kerna memang laudspeaker tak aktivated....terpaksa ku rendahkan vol hp ku). Saat itu saya sedikit heran tapi gembira kerana dari riak suara c kazen ni... menunjukkan dia sudah sembuh dan menurutnya dia memang tidak merasa sakit lagi... Masa tu saya berasa syukur dan ada kelegaan dalam hati ni.. Kami berbual lebih kurang dalam 5-6 minit ja...tak la lama tapi cukup untuk mengetahui keadaan nya yg jauh berbeza dengan beberapa hari lepas... I'm happy she's back..


Saya sebenarnya terfikir, betapa bertuahnya kita semasa kita sihat dan itu merupakan berkat dari Tuhan yg sering dilupakan.... Saya sebenarnya beberapa bulan lepas pun sakit tapi tak la smpi kena tahan di Hospital...tapi cukup membuatkan sya sangat tidak bermaya dan tidak selesa. Tetapi syukurla Tuhan telah mengutus sesorang untuk menjaga dan merawat saya...(Thanks nong). Semasa dalam kesakitan itu sya sering teringat keadaan masa sya sehat dan betapa sya sangat merindui keadaan itu. Lalu doa yg tidak putus kuucapkan agar sya cepat beroleh kesembuhan.... sya heran pada diri saya kenapa masa sakit dan tidak bermaya mempunyai kekuatan untuk berdoa dengan kerap agar dapat disembuhkan, sedangkan semasa diri sehat dan bertenaga sering lupa berdoa untuk tetap kekal sehat... sungguh lucu kan. Mungkin mulai saat ni belum terlambat untuk kita mula berdoa bersyukur dan berterima kasih kerana kita tetap sehat walaupun kita tinggal di dunia yg serba tak sehat ini..............................

Monday, August 20, 2007

Hari Keluarga Jabatan di Teluk Batik, Lumut, Perak

Cantik kan tempat ni....


Singgah di Pekan Lumut sebelum balik KL



Antara hadiah yang dimenangi....Sampul Putih tu adalah Voucer hadiah Tiket Bertuah iaitu sebuah Basikal Mountain Bike LeeRun...



Antara menu masa Dinner family Day...





Team Juara Bola Tampar....dapat hadiah alat pembakar roti...


Semasa ikut acara lari dalam guni...langsung juara....dapat hadiah set cadar dan sarung bantal..

Friday, August 10, 2007

Mama Sakit

Tadi semasa on the way pergi kerja sya menerima mesej dari c Dym..."Kepala c mama sakit lg, smlm dia tia leh tidur btl2...sampai sekarang sakit lg.." Saya membalas msg c dym dengan meminta sama2 terus berdoa untuk kesehatan mama.

Sesampai di office sementara saya membuka blog ini sya menghubungi mama. Dan kedengaran suara mama yang agak lemah dan sedikit risau, mungkin kerana semalaman dia tidak dapat tidur dan kepalanya masih sakit. Sya bertanya kabar walaupun tahu mama tidak sehat..dan mama menjawab yang dia baik juga cuma kepala dia sakit dan sakit itu pula bukan sakit biasa (pening or panas). Mama bagi tau yang kesakitan yang dia rasa seperti dari dalam kepalanya. Mungkin ada sakit lain dalam kepala sya tambah mama. Sya tidak tahu pa reaksi yang harus sya berikan pada masa tu. Sya hanya minta mama bersabar dan terus berdoa agar tiada pa2 yang serius.

Hari ini mama akan ke hospital untuk temujanji dengan Dr. Harap2 tiada apa2 yang serius. Masa ni saya merasakan seperti hendak balik ja. Risau dan rindu bersilih
ganti. Rindu pada isteri dan anak2, rindu pada bapa dan mama, rindu dengan kakak, abang serta keluarg mereka, rindu dengan suasana kampung, risau akan kesihatan mama dan bapa, risau akan perkembangan anak2 dan banyak lagi....

Pada ketika ini yang mamapu saya lakukan hanyalah berdoa dan terus berdoa.

Durian-Durian

Nampak sedap kah...hehehe. siapa cepat dia dapat...

Thursday, August 9, 2007

Doakan Ibu

Semalam sya menghubungi mama setelah dimaklumkan oleh Lys yang mama telah dimasukkan ke hospital kerana tidak sehat. Dan setelah di periksa oleh Dr mama disahkan mengidap darah tinggi. Dan pada ketika ini mama telah diarahkan untuk datang ke Hospital setiap 2 hari untuk pemeriksaan lanjut.

Oleh yang demikian diharapkan keluarga yang lain agar sama2 lah kita mendoakan agar sakit mama ni tidak la serius dan akan sembuh. Bagi keluarga yang dekat boleh la melawat ibu dengan kerap kerana sokongan dari anda semua adalah sangat bermakna buat mama. Bagi kita yang jauh di perantauan...marilah kita ingat mama di setiap doa kita... doakan juga bapa agar bapa sentiasa sehat dan apa yang diusahakan sekarang akan berjaya.

Semoga kita bersama-sama bersatu dalam doa.

Monday, July 23, 2007

Love: The One Creative Force

Spread love everywhere you go: first of all in your own house. Give love to your children, to your wife or husband, to a next door neighbor. . . . Let no one ever come to you without leaving better and happier. Be the living expression of God's kindness; kindness in your face, kindness in your eyes, kindness in your smile, kindness in your warm greeting.

Mother Teresa

A college professor had his sociology class go into the Baltimore slums to get case histories of 200 young boys. They were asked to write an evaluation of each boy's future. In every case the students wrote, "He hasn't got a chance." Twenty-five years later another sociology professor came across the earlier study. He had his students follow up on the project to see what had happened to these boys. With the exception of 20 boys who had moved away or died, the students learned that 176 of the remaining 180 had achieved more than ordinary success as lawyers, doctors and businessmen.
The professor was astounded and decided to pursue the matter further. Fortunately, all the men were in the area and he was able to ask each one, "How do you account for your success?" In each case the reply came with feeling, 'There was a teacher."
The teacher was still alive, so he sought her out and asked the old but still alert lady what magic formula she had used to pull these boys out of the slums into successful achievement.
The teacher's eyes sparkled and her lips broke into a gentle smile. "It's really very simple," she said. "I loved those boys."

Eric Butterworth

ON LOVE

The day will come when, after harnessing space, the winds, the tides and gravitation, we shall harness for God the energies of love. And on that day, for the second time in the history of the world, we shall have discovered fire.


Tielhard de Chardin

This What We Call a HERO...